Besluitvorming over onderzoek mogelijke ontwikkeling Eindsestraat 3 Nederasselt

In dit bericht informeren wij u over een mogelijke ontwikkeling in onze gemeente. Op dit moment vragen wij de raad om te onderzoeken of er een mogelijkheid bestaat om op de locatie Eindsestraat 3 in Nederasselt (de huidige ‘Heeren van Nederasselt’) een woningbouwproject te realiseren. Een deel van deze ontwikkeling kan ook worden benut voor de opvang van asielzoekers.

Er is een brief gestuurd naar de direct omwonenden van de Eindsestraat 3 maar ook naar omwonenden in Balgoij en Grave. Hierin geven we aan dat er op dit moment nog geen besluit is genomen. De plannen zijn in een verkennende fase, waarbij de gemeenteraad op donderdag 17 oktober 2024 een openbare raadsvergadering zal houden om de vervolgstappen te bespreken. Dit betekent dat er nog niets vaststaat en dat er nog volop ruimte is voor overleg en inspraak. Wilt u meer weten kijk hieronder op de veelgestelde vragen. Staat uw antwoord er niet bij? Stuur dan een e-mail naar: heumen@heumen.nl

Inspreken 

Het participatieproces wordt nog vormgegeven. Daar krijgt u de kans om uw mening, zorgen of ideeën over het nog te nemen besluit voor te leggen en te bespreken. Inspreken kan tijdens openbare vergadering ook altijd. Tijdens de commissievergadering is gedaan door 6 personen op 10 oktober en voor de raadsvergadering van 17 oktober hebben zich inmiddels al 6 personen opgegeven. Daarmee is het limiet voor inspreken bereikt. U kunt nog wel tot 16.00 uur een schriftelijke bijdrage doen via de raadsgriffie. Het raadsvoorstel en -besluit vindt u onder agendapunt 6c

Online volgen

De vergadering is openbaar en ook online te volgen via de vergaderkalender. 

Maximaal 200 geïnteresseerden 

Het gemeentehuis biedt plek aan maximaal 200 geïnteresseerden, verdeeld over de raads- en burgerzaal. Als dit aantal van 200 is gehaald dan zal om veiligheidsredenen geen verdere toegang worden verleend. De vergadering is ook thuis via een live stream op onze website te volgen. De stream kunt u ook op een later moment terugkijken.

Vervolgstappen

Na de raadsvergadering blijven we in overleg met de buurt en de eigenaar van het terrein. De omwonenden worden op een later moment uitgenodigd voor een bewonersavond. Deze informatieavond is onderdeel van een nog vorm te geven participatieproces.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er gebouwd en voor wie?

Op dit moment wordt er nog helemaal niks gebouwd. We vragen enkel tijdens de raadsvergadering of de gemeenteraad een besluit kan nemen om het college een mogelijkheid voor een bouwplan in Nederasselt te laten onderzoeken. 

Een deel daarvan kan ook gebruikt worden om asielzoekers te huisvesten. Dit naar aanleiding van de opgave die onze gemeente heeft in het kader van de Spreidingswet.

Zijn er al plannen beschikbaar?

Er zijn nog geen plannen. Tijdens de raadsvergadering vragen we de gemeenteraad om het college een mogelijkheid voor en bouwplan in Nederasselt te laten onderzoeken. Een deel kan ook voor de opvang van asielzoekers gebruikt worden.

We vinden het belangrijk dat omwonenden hierbij aanwezig kunnen zijn om in een zo vroeg mogelijk stadium participatie vorm te geven. 

Op de commissievergadering Bestuur en Samenleving (10 oktober) en op de raadsavond (17 oktober) kunnen inwoners gebruik maken van hun spreekrecht.

Het is wellicht lastig dat er nog geen plannen liggen. De andere kant is dat als er al een plan ligt de kritiek komt dat we mensen niet eerder hebben betrokken. 

Wanneer kunt u inspreken?

Iedereen heeft de mogelijkheid om tijdens de commissie Bestuur en Samenleving en de raadsvergadering in te spreken. Dit geeft iedereen de kans om hun mening over het te nemen besluit aan de raad en/of de commissie voor te leggen. Aanmelden voor het inspreken kan tot uiterlijk 4 uur voor aanvang van de (raads)vergadering door een e-mail te sturen naar: griffie@heumen.nl

De commissie Bestuur en Samenleving vergadert op donderdag 10 oktober om 20.00 uur en de openbare raadsvergadering is op donderdag 17 oktober om 20.00 uur.

Kan ik bezwaar maken?

Nee, u kunt pas bezwaar maken nadat er formele besluitvorming heeft plaatsgevonden. In dit stadium is er nog geen beslissing genomen, dus is het niet mogelijk om bezwaar in te dienen. 

Het recht om bezwaar te maken tegen een besluit van een bestuursorgaan is geregeld in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Specifiek gaat het om artikel 6:4 van de Awb, waarin staat dat bezwaar kan worden gemaakt tegen een besluit. Omdat er in dit geval nog geen formeel besluit is genomen, is het op dit moment niet mogelijk om bezwaar in te dienen.

Het participatieproces wordt nog vormgegeven. Wilt u ondertussen meer weten kijk op de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar: heumen@heumen.nl

Hebben inwoners van Balgoij en Grave ook een brief gehad? Zijn ze ook welkom bij de commissie- en raadsvergadering?

Ja, ook inwoners van Balgoij hebben de brief ontvangen, als ze binnen een bepaalde straal van het mogelijk te ontwikkelen plan wonen. Ook in samenspraak met de gemeente Land van Cuijk zijn omwonenden in Grave per brief geïnformeerd.

De inwoners van Balgoij en Grave zijn uiteraard welkom bij de openbare vergaderingen van de commissie Bestuur en Samenleving op donderdag 10 oktober en de raadsvergadering op donderdag 17 oktober. 

Tijdens de bewonersavond die wellicht later volgt in verband met het participatietraject worden de inwoners van Balgoij en Grave ook uitgenodigd. 

Hoe verloopt het plantraject verder?

Na een eventueel raadsbesluit op 17 oktober volgt een proces waarin we gaan onderzoeken hoe dit plan kan worden uitgewerkt.

Onderdeel daarvan is een participatietraject met de inwoners en belanghebbenden uit de omgeving.

Met het verzenden van de inwonersbrief hebben we een start gemaakt om in een zo vroeg mogelijk stadium de bewoners te betrekken.

Op het terrein is nu tuincentrum Heeren van Nederasselt gevestigd, houdt die daarmee op te bestaan?

De bedrijfsvoering van het tuincentrum is een zaak van de eigenaar. Over het toekomstbeeld kunnen wij als gemeente geen antwoord geven.

Een deel van de ontwikkeling kan worden benut voor asielzoekers. Welke vorm heeft de bouwontwikkeling?

Er zijn nog geen plannen. Na een eventueel raadsbesluit op 17 oktober volgt een proces waarin we gaan onderzoeken hoe dit plan kan worden uitgewerkt.

Onderdeel daarvan is een participatietraject met de inwoners en belanghebbenden uit de omgeving.

Hoeveel asielzoekers kunnen er terecht? En vooor hoe lang?

Er is op dit moment nog geen plan. We kunnen daarom nog niet aangeven om welke aantallen of termijnen het gaat. Dit is allemaal onderdeel van het nog te doorlopen traject.

 

Gaat het plan in Nederasselt door als de Spreidingswet wordt ingetrokken?

De gemeenteraad van Heumen heeft voor de invoering van de spreidingswet al aangegeven dat ze een voorstander was om de opgave die daaruit mocht voortvloeien als gemeente Heumen voor haar rekening te nemen. Aan de Provinciale Regie Tafel (PRT) en in het bestuurlijk regionaal overleg is in het kader van de opgaven uit de Spreidingswet, de afspraak om de ingezette koers te blijven volgen. Dit geldt ook voor Heumen.

Als de opvangduur toeneemt, kan het aantal opvangplekken afnemen? Waarom?

Als we gaan samenwerken met het COA (maar daar is nog niks over afgesproken) worden afspraken gemaakt over de duur van de opvang. Gezien demografische en sociale ontwikkelingen kan de vraag wijzigen en eventueel afnemen in aantal. Daarmee spelen we in op eventuele veranderingen.

Welke andere doelgroepen zijn voor de bouwontwikkeling in beeld?

Dat is op dit moment nog niet aan de orde.

Er wordt gesproken over een gunstig effect op leefbaarheid van de omgeving: wat wordt daarmee bedoeld?

Meer inwoners betekent een extra impuls op het gebied van voorzieningen. Te denken valt aan kinderopvang, basisscholen, zorg- en welzijnswerk etc.

Is er ook een pand in beeld voor de opvang van Alleenstaande Minderjarge Vreemdelingen (AMV'ers). Zo ja, waar is dat en om hoeveel AMV'ers gaat het?

In de verkennende fase zijn meerdere locaties onderzocht. Er is op dit moment geen locatie voor AMV-ers in beeld. Het aantal is ook nog niet bekend.

Hoe is de verdeling van asielzoekers binnen de gemeente per dorp? Hoeveel asielzoekers zijn er in de andere dorpen van de gemeente Heumen? Hoe is dat ten opzichte van het aantal inwoners van het dorp?

Er zijn op dit moment geen asielzoekers in onze gemeente gehuisvest. In het recente verleden hebben we noodopvang gefaciliteerd aan de Jacobsweg 10 te Malden. In de keten van vluchtelingenopvang is er sinds 2022 in Malden een opvang voor 115 Oekraïense ontheemden.

Waarom wordt er nadruk gelegd op de opvang van asielzoekers en niet de nadruk gelegd op de voordelen van een dergelijk woningbouwproject voor de gemeenschap Nederasselt?

Er wordt wel degelijk gesproken over de ontwikkeling van een woningbouwproject. Dat betekent dat er tijdens de planvorming juist ook gekeken wordt naar mogelijkheden voor de inwoners van Nederasselt. 

Wat zijn de ideeën over het benutten van opvang van asielzoekers? Welke herkomst hebben de asielzoekers?

In het kader van de Spreidingswet zijn alle Nederlandse gemeenten, waaronder Heumen, verplicht om voor 1 juli 2025 vluchtelingen op te vangen. 

Dit betekent dat de gemeente actief werkt aan het creëren van geschikte opvangfaciliteiten voor asielzoekers.

In het verleden heeft onze gemeente al ervaring opgedaan met het opvangen van ontheemden uit Oekraïne. Zo werden er eerder Oekraïense ontheemden opgevangen in Overasselt, en momenteel biedt een opvanglocatie in de dorpskern Malden onderdak aan deze groep. Dit toont aan dat de gemeente niet alleen vluchtelingen opvangt, maar ook specifiek aandacht besteedt aan de situatie en herkomst van de ontheemden, zoals in het geval van Oekraïners.

Bij het vormgeven van opvangbeleid houden wij rekening met zowel de wettelijke verplichtingen als de specifieke omstandigheden van de herkomst van de asielzoekers. Zo kunnen culturele en sociale factoren invloed hebben op hoe de opvang georganiseerd moet worden zodat de betrokkenen op de best mogelijke manier geholpen worden.