(Bouw)ontwikkeling in onze gemeente

In dit bericht informeren wij u over een ontwikkeling in onze gemeente. Op dit moment onderzoeken wij namelijk de mogelijkheid om op de locatie Eindsestraat 3 in Nederasselt (de huidige ‘Heeren van Nederasselt’) een woningbouwproject te realiseren. Een deel van deze ontwikkeling kan ook worden benut voor de opvang van asielzoekers.

In de afgelopen dagen hebben wij een brief gestuurd naar de direct omwonenden van de Eindsestraat 3 maar ook naar Balgoij en Grave. Hierin geven we aan dat er op dit moment nog geen besluit is genomen. De plannen zijn in een verkennende fase, waarbij de gemeenteraad op donderdag 17 oktober 2024 een openbare raadsvergadering zal houden om de vervolgstappen te bespreken. Dit betekent dat er nog niets vaststaat en dat er nog volop ruimte is voor overleg en inspraak.

Inspreken

Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om tijdens deze raadsvergadering en in de commissie Bestuur en Samenleving in te spreken. Dit geeft inwoners de kans om hun mening, zorgen of ideeën direct aan de raad en/of de commissie voor te leggen. Aanmelden voor het inspreken kan tot uiterlijk 4 uur voor aanvang van de (raads)vergadering door een e-mail te sturen naar: griffie@heumen.nl
De commissie Bestuur en Samenleving vergadert op donderdag 10 oktober en de openbare raadsvergadering is op donderdag 17 oktober.

Vervolgstappen

Na de raadsvergadering blijven we in overleg met de buurt en de eigenaar van het terrein. De omwonenden worden op een later moment uitgenodigd voor een bewonersavond. Deze informatieavond is onderdeel van een nog vorm te geven participatieproces.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er gebouwd en voor wie?

Tijdens de raadsvergadering wordt de gemeenteraad om een besluit gevraagd om het college een mogelijkheid voor een bouwplan in Nederasselt te laten onderzoeken waar ook een gedeelte kan worden gebruikt om asielzoekers te huisvesten. Dit naar aanleiding van de opgave die Heumen heeft in het kader van de Spreidingswet.

Zijn er al plannen beschikbaar?

Er zijn nog geen plannen. Tijdens de raadsvergadering wordt de gemeenteraad gevraagd om het college een mogelijkheid voor en bouwplan in Nederasselt te laten onderzoeken waar ook een gedeelte voor kan worden gebruikt voor de opvang van asielzoekers.  

We vinden het belangrijk dat omwonenden hierbij aanwezig kunnen zijn om in een zo vroeg mogelijk stadium participatie vorm te geven. Op de avond kunnen mensen zelf ideeën aandragen waar in de planvorming mogelijk rekening mee gehouden kan worden. 

Het is bedoeld om de inwoners en omwonenden actief te betrekken. Het is wellicht lastig dat er nog geen plannen liggen. De andere kant zou zijn dat als er al een plan ligt de kritiek komt dat we mensen niet eerder hebben betrokken. Wat zijn de ideeën van de gemeente over het benutten van opvang van asielzoekers en waar aan gedacht moet worden bij de herkomst van asielzoekers ?

Wanneer kunnen belanghebbenden terecht om in te spreken in de Raadsvergadering?

Belanghebbenden kunnen inspreken tijdens de raadsvergadering op donderdag 17 oktober. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om op donderdag 10 oktober tijdens de vergadering van de commissie Bestuur en Samenleving in te spreken.

Hebben inwoners van Balgoij ook een uitnodiging voor de avond?

Ook een gedeelte van de inwoners van Balgoij heeft de brief ontvangen, als ze binnen een bepaalde contour van het mogelijk te ontwikkelen plan wonen. Ook in samenspraak met de gemeente Land van Cuijk zijn de omwonenden in Grave per brief geïnformeerd.

Hoe verloopt het plantraject verder?

Na een eventueel raadsbesluit op 17 oktober volgt een proces waarin we gaan onderzoeken hoe dit plan kan worden uitgewerkt. Onderdeel daarvan is een participatietraject met de belanghebbenden uit de omgeving. We beogen met het verzenden van de inwonersbrief een 1e aanzet te doen/ een start te maken om in een zo vroeg mogelijk stadium inwonerparticipatie vorm te geven.

Op het terrein is nu tuincentrum Heeren van Nederasselt gevestigd, houdt die daarmee op te bestaan?

De bedrijfsvoering van het tuincentrum is een zaak van de eigenaar. Over het toekomstbeeld kunnen wij als gemeente geen antwoord geven.

Een deel van de ontwikkeling kan worden benut voor asielzoekers. Welke vorm heeft de bouwontwikkeling, dan?

Er zijn nog geen plannen. We hechten zeer aan inwoner participatie en benutten nu de  inspraakmogelijkheid om daarvoor input op te halen.

Hoeveel asielzoekers kunnen er terecht? Voor hoe lang?

Er is op dit moment nog geen plan. We kunnen daarom nog niet aangeven om welke aantallen of termijnen het gaat. Dit is allemaal onderdeel van het nog te doorlopen traject.

 

Gaat het plan in Nederasselt door als de Spreidingswet wordt ingetrokken?

De gemeenteraad van Heumen heeft voor de invoering van de spreidingswet al aangegeven dat ze een voorstander was om de opgave die daaruit mocht voortvloeien als gemeente Heumen voor haar rekening te nemen. Aan de Provinciale Regie Tafel (PRT) en in het bestuurlijk regionaal overleg is in het kader van de opgaven uit de Spreidingswet, de afspraak om de ingezette koers te blijven volgen. Dit geldt ook voor Heumen.

Hoezo kan, naarmate de opvangduur toeneemt, het aantal opvangplekken afnemen?

Indien het COA participeert, worden afspraken gemaakt over de duur van de opvang. Gezien demografische en sociale ontwikkelingen kan de vraag wijzigen. Dat betekent dat we willen kunnen inspelen op veranderingen.

Welke andere doelgroepen zijn voor de bouwontwikkeling in beeld? Zorg- en- dagbesteding worden genoemd. Voor wie?

Nog niet aan de orde.

Gunstig effect op leefbaarheid van de omgeving: hoe dan?

Meer inwoners betekent een extra impuls op het gebied van voorzieningen. Te denken valt aan kinderopvang, basisscholen, zorg- en welzijnswerk etc.

Er is ook een pand in beeld voor de opvang van AMV'ers. Waar is dat? Hoevel AMV'ers?

In de verkennende fase zijn meerdere locaties onderzocht. Er is op dit moment geen locatie voor AMV-ers in beeld.

Hoe is de verdeling van asielzoekers is binnen de gemeente per dorp? Hoeveel asielzoekers zijn er in de andere dorpen van de gemeente Heumen? Hoe is dat ten opzichte van het aantal inwoners van het dorp?

Er zijn op dit moment geen asielzoekers in onze gemeente gehuisvest. In het recente verleden hebben we noodopvang gefaciliteerd aan de Jacobsweg 10 te Malden.  In de keten van vluchtelingenopvang is er sinds 2002 in Malden een opvang voor 115 Oekraïense ontheemden.

Waarom wordt er wel de nadruk gelegd op de opvang van asielzoekers en niet de nadruk gelegd op de voordelen van een dergelijk woningbouwproject voor de gemeenschap Nederasselt.

Er wordt wel degelijk gesproken over de ontwikkeling van een woningbouwproject. Dat betekent dat er tijdens de planvorming juist ook gekeken wordt naar mogelijkheden voor de inwoners van Nederasselt. 

Wat zijn de ideeën van de gemeente over het benutten van opvang van asielzoekers en waar aan gedacht moet worden bij de herkomst van asielzoekers?

In het kader van de Spreidingswet heeft iedere gemeente de verplichting en een taakstelling om 1 juli 2025 vluchtelingen op te vangen. Voor de gemeente Heumen geldt dat ook en naast de opvang van Ontheemden uit Oekraïne, die momenteel gehuisvest zijn in de kern Malden, heeft een gemeente ook een taakstelling voor het huisvesten van Statushouders en vluchtelingen. De ideeën voor Nederasselt zijn om mogelijkheden te onderzoeken of het COA een deel van het terrein kan benutten en daarmee spreiding van de opvang van Vluchtelingen te realiseren alsmede een humane opvang.