De specialist jeugd GGZ in onze gemeente

Heeft u vragen over de opvoeding en ontwikkeling van uw kind? Of maakt u zich zorgen? Onze gemeente heeft een specialist jeugd Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) die kan helpen! En dat is uniek in onze regio. Meestal komt zo’n specialist namelijk pas in beeld als u in een zorgtraject zit met uw zoon/dochter. Nu kunt u al eerder een beroep doen op haar deskundigheid, daar zijn geen kosten aan verbonden. In dit bericht stellen we haar voor en leggen wij u uit wat ze wellicht voor u kan betekenen.  

“Mijn naam is Birgit van de Mosselaar en ik ben vanaf 2015 gezondheidszorgpsycholoog. In onze gemeente ben ik vanaf april 2023 werkzaam als specialist jeugd GGZ. Eerder werkte ik in een ziekenhuis, een geestelijke gezondheidsinstelling en een zorgorganisatie. De overstap naar de gemeente Heumen voelt goed, ik vind het bijzonder dat ik dit mag doen binnen een gemeente want dat is best uniek. We kunnen op deze manier kinderen en jongeren al in een vroeg stadium helpen.”  

Wat doet een specialist jeugd GGZ?

“Veel kinderen, jongeren en ouders worstelen met lastige emoties waaronder stress, onzekerheid, boosheid en/of eenzaamheid. Ik richt me op kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Als u twijfelt over wat passend is bij de leeftijd van uw kind of wanneer u denkt dat er misschien meer nodig kan zijn, dan denk ik graag met u mee. We gaan samen kijken wat er aan de hand is, u staat er niet alleen voor! We hebben eerst een kennismakinggesprek, waarbij de krachten van het kind en eventuele zorgen besproken worden. Op basis van het gesprek maken we indien nodig een plan waarbij ik bijvoorbeeld kan helpen op school, in de thuissituatie en/of met uw kind afzonderlijk. Ik werk graag met spelelementen, bijvoorbeeld door met ze te voetballen of ik ga met ze naar de speeltuin, eigenlijk kom ik graag in de dagelijkse omgeving van uw kind.”

De specialist jeugd GGZ is onderdeel van het sociaal team. Zo kunnen de consulenten snel schakelen met de specialist jeugd GGZ.  

Voorbeelden 

“Misschien is het lastig om situaties te bedenken waarin ik iets voor u kan betekenen, daarom geef ik u een paar voorbeelden, denk aan:

  • Een kind van 0-4 jaar dat spullen kapot maakt, opvallend terugtrekgedrag heeft of bijvoorbeeld angstig is op de opvang of thuis;
  • Een kind van 4-12 jaar waarbij de juf heeft aangegeven dat er concentratieproblemen zijn. Uiteraard kunt u daarvoor bij de school terecht en ik kan mogelijk ook wat voor uw kind betekenen, bijvoorbeeld door een observatie in de klas;
  • Een jongere van 12-17 jaar waarbij ouders zich zorgen maken over het gedrag van hun kind, bijvoorbeeld: terugtrekgedrag (veel op eigen kamer zitten), weinig vrienden hebben, veel gamet, stress ervaart en/of planningsproblemen heeft. “

Maak gemakkelijk een afspraak!

U kunt een afspraak maken op de volgende manieren:

Bel naar het sociaal team: (024) 358 83 00. Kijk op de website voor de actuele spreekuren www.heumen.nl/sociaalteam

Of stuur een e-mail naar sociaalteam@heumen.nl