De Spreidingswet in onze gemeente

Met dit bericht praten we u bij over de Spreidingswet. Ook leggen we uit wat dit betekent voor onze gemeente. Op 1 juli 2025 moeten we aan de rijksoverheid laten weten hoe we de opvang gaan regelen volgens de Spreidingswet. 

De spreidingswet: hoe zit het ook alweer?

De asielzoekerscentra in Nederland zitten vol. Dit komt omdat er weinig mensen met een verblijfsvergunning (statushouders) uitstromen. Een belangrijke reden hiervoor is het woningtekort. Er zijn meer dan 12.000 statushouders die in asielzoekerscentra verblijven, maar eigenlijk in een gewoon huis moeten wonen. Omdat er niet genoeg huizen zijn, zoekt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) naar nieuwe opvanglocaties. Om de opvang eerlijk over het land te verdelen, is de Spreidingswet bedacht. Deze wet geldt vanaf 1 februari 2024. 

Wat moeten gemeenten doen?

Het is moeilijk voor het COA om geschikte locaties te vinden. Daarom moeten gemeenten zelf locaties regelen voor asielopvang. Met de Spreidingswet wil de overheid zorgen voor voldoende  opvangplekken die eerlijk verdeeld zijn over het hele land.  Ook onze gemeente draagt hieraan bij.

Wat betekent dit voor onze gemeente

Wij willen onze bijdrage leveren door te helpen met de opvang van asielzoekers. Volgens de Spreidingswet moeten wij 105 mensen opvangen. Het liefst bepalen we zoveel mogelijk zelf hoe we dit doen. Daarom onderzoeken we samen met het COA een aantal locaties in onze gemeente. In een eerder bericht spraken we over één locatie. Onze gemeenteraad besloot op 17 oktober 2024 om niet één, maar meerdere locaties te laten onderzoeken. Doel hiervan is de opvang te spreiden over onze dorpen. We zijn nu bezig met dit onderzoek. 

Hoe betrekken wij u?

Eerst beslist de gemeenteraad welke locaties geschikt zijn. Daarna volgt er een participatieproces. We informeren via een bewonersavond de omwonenden, inwoners en andere betrokkenen.   Bijvoorbeeld over welke groepen asielzoekers het gaat, het aantal mensen dat opgevangen wordt en wat er bij het opzetten van een opvanglocatie komt kijken. We gaan ook in gesprek met de mensen die in de buurt wonen. We willen weten hoe we de opvanglocatie het beste kunnen plaatsen in het gebied. Ook luisteren we naar hun wensen en zorgen.

Wat doet het COA?

Het COA zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland tijdens de asielprocedure. Dit betekent dat het COA zorgt voor huisvesting vanaf het moment dat de asielzoeker asiel aanvraagt. Tot het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt. Ook is het COA straks verantwoordelijk voor het beheer van de verschillende locaties in onze gemeente, de begeleiding van de asielzoekers en de dagbesteding tijdens de opvang. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het COA.