Dementievriendelijke gemeente

Vanaf mei 2020 stond het onderwerp ‘dementievriendelijk Heumen’ op ons digitaal platform Heumenpraatmee. Hiermee riep de kerngroep Dementievriendelijk Heumen inwoners op ideeën te geven over hoe we onze gemeente nog dementievriendelijker kunnen maken of hoe u iemand met dementie in uw buurt kan helpen. Veel inwoners reageerden hierop en gaven mooie ideeën. In dit bericht geven wij aan wat we met deze ideeën gaan doen.

In de kerngroep van het burgerinitiatief zitten mensen die zelf mantelzorger zijn (ervaringsdeskundigen), actieve inwoners en ook professionals vanuit o.a. Malderburch, Oosterpoort, ZZG zorggroep, Mantelzorg Heumen, ZorgMies Rijk van Nijmegen, Zorgbelang Inclusief en de gemeente. Zij hebben dit najaar alle personen benaderd die ideeën hebben ingediend. Drie ideeën gaan we met hen oppakken, dit zijn:

  • Levensboek
  • Vergeet-me-niet-pad
  • Promotie training Samendementievriendelijk

Levensboek

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) start in samenwerking met de kerngroep het project ‘Levensboek’. Het levensboek is een bekend concept dat al op meer plekken in Nederland wordt uitgevoerd. In een levensboek worden mooie herinneringen verzameld uit het leven van een naaste met dementie. Herinneringen kunnen iemand met dementie activeren en opvrolijken en het zorgt ook voor een fijn moment samen. De HAN wil haar derdejaarsstudenten verpleegkunde en ergotherapie de mogelijkheid bieden om een levensboek te maken voor ouderen uit hun eigen omgeving. Naar verwachting start vanaf februari 2021 de eerste groep studenten.

Vergeet-me-niet-pad

Een vergeet-me-niet-pad is een markering die op stoeptegels wordt aangebracht met spuitverf in de vorm van vergeet-mij-nietjes. Dit blauwe bloemetje staat symbool voor aandacht voor dementie. Hiermee kan bewustwording over dementie in een dorp worden vergroot. Er wordt verkend hoe dit idee uitgevoerd kan worden.

Anita Rossen uit Overasselt heeft het onderwerp ‘vergeet-me-niet-pad’ op Heumenpraatmee gezet. Anita: “Ik zag de oproep in de digitale nieuwsbrief van de gemeente en voelde me direct aangesproken en betrokken. Ik werk namelijk zelf met kwetsbare mensen en ondersteun de mantelzorgers. Ik zie daar veel leed en hoe mooi is het als ik ook in mijn privé leven daar wat aan kan doen of eraan kan bijdragen om de gemeente nog dementievriendelijker te maken? Toen ik gevraagd werd voor de kerngroep door Ineke Mooren, heb ik volmondig JA gezegd”. Rossen vervolgt: “Ik zag in een blad van Alzheimer Nederland dat ze het vergeet-me-niet-pad ergens in Nederland hebben aangelegd en dacht gelijk: dat is een mooi idee voor mijn eigen gemeente. Normaal wordt het aangelegd op de openbare weg voor mensen die dementie hebben, zo zijn er herkenningspunten en gaan ze niet zo snel ‘dwalen’. Bovendien zijn de tegels zichtbaar voor inwoners waarmee meer bewustwording gecreëerd wordt voor het omgaan met mensen met dementie. Ik zie voor Overasselt ook mogelijkheden in de verkeersveiligheid. Vanuit de Buurderij moet je namelijk oversteken naar een bushalte en dan naar de Hoogstraat, twee zeer gevaarlijke oversteekpunten waarbij de tegels zeker op zouden vallen voor weggebruikers. We gaan dan ook onderzoeken of het haalbaar is om de tegels te plaatsen. Ik hoop dat het door kan gaan.”

Training dementie op: www.samendementievriendelijk.nl

De site biedt diverse (gratis) online trainingen aan. Hiermee kan iedereen zijn of haar kennis over dementie vergroten en leren hoe om te gaan met dementie. Er zijn 12 branchetrainingen beschikbaar. Bijvoorbeeld voor vrijwilligers, kappers, winkeliers, chauffeurs of bankmedewerkers. Ook is er een basistraining voor iedereen. Bent u benieuwd naar de training en wat u ermee kunt, bijvoorbeeld samen met uw buurtgenoten, club of bedrijf? Kijk voor meer informatie op www.samendementievriendelijk.nl

Alzheimer Café Heumen-Mook en Middelaar

Nu het organiseren van een café nog steeds niet veilig mogelijk is, wil de werkgroep Alzheimer Café door dit bericht toch een vorm van contact met u houden. In het Alzheimer Café staat ontmoeting centraal, steeds rond een thema wat met dementie te maken heeft. 

Een paar tips:

•    Over het algemeen is een klein gezelschap voor mensen met dementie vaak het prettigst.
•    Herinneringen van vroeger terug laten komen, bijvoorbeeld met behulp van foto’s, brengt u samen terug in de tijd. Er komen vaak mooie verhalen los.
•    Wanneer het weer het toelaat kan een verfrissende wandeling fijn zijn.
•    Geniet ook als mantelzorger van de feestdagen.
•    Accepteer aangeboden hulp en verdeel taken zoveel mogelijk.
 

We realiseren ons hoe moeilijk deze periode voor u en uw naasten kan zijn. Schroom niet om hulp te vragen bijvoorbeeld via uw zorgtrajectbegeleider of huisarts. U kunt ook bellen met de afdeling welzijn van Malderburch, op telefoonnummer (024) 357 05 70.