Lintjesregen 2025
Op 25 april 2025 heeft burgemeester Joerie Minses tijdens de Lintjesregen maar liefst 8 inwoners van de gemeente Heumen namens Zijne Majesteit de Koning mogen berichten dat zij zijn benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’. Stuk voor stuk personen die zich vele jaren belangeloos hebben ingezet voor de gemeenschap. Bijzonder is dit jaar dat er onder de gedecoreerden twee echtparen zijn.
De heer M.J.M. (Tien) Theunissen (77) uit Overasselt
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Tien Theunissen is een man die door velen in zijn omgeving wordt omschreven als iemand waar je altijd op kunt rekenen. Sinds 2007 is hij vrijwilliger bij Museum De Garstkamp, waar hij zorgt voor een vriendelijke ontvangst van bezoekers en hen enthousiast vertelt over het museum. Na de verhuizing naar Agrarisch Museum De Lage Hof in 2013, blijft Tien actief en wordt hij penningmeester, waarbij hij de administratie professionaliseert.
Naast zijn werk in het museum, is Tien een toegewijde vrijwilliger bij voetbalvereniging Overasseltse Boys. Sinds 2009 maakt hij deel uit van de Maandagmorgen-ploeg, die zorgt voor het onderhoud van de sportvelden en faciliteiten. Zijn bijnaam 'mister bosmaaier' getuigt van zijn inzet en vaardigheid.
Tien is ook actief in het kerkelijk leven. Bij de Heilige Antonius Abt in Overasselt begint hij in 2008 als vrijwilliger en wordt later hoofdkoster. Zijn taken variëren van het organiseren van vieringen tot het oplossen van technische storingen. Zelfs na zijn officiële afscheid in 2022 blijft hij de kerk ondersteunen.
Daarnaast bieden Tien en zijn echtgenote Nelly sinds 1986 liefdevolle zorg aan een, destijds nog een kind maar inmiddels volwassen, man met een verstandelijke beperking. Hun toewijding heeft zijn leven aanzienlijk verrijkt.
Vanwege hun uitzonderlijke hulpvaardigheid en onbaatzuchtige inzet voor de gemeenschap worden Tien én zijn vrouw Nelly Theunissen (zie hieronder) onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw P.C.M.G. (Nelly) Theunissen-Vink (75) uit Overasselt
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Nelly Theunissen-Vink begint in 1980 met vrijwilligerswerk bij de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO), nu de Overasseltse Vrouwen Organisatie (OVO). Sinds 2001 is zij bestuurslid, vicevoorzitter en notulist. Nelly organiseert thema-avonden, regelt gastsprekers en zorgt voor vervoer van minder mobiele leden. Haar sfeervolle verhalen tijdens vieringen en haar rol als contactpersoon maken haar onmisbaar.
Bij de Heilige Antonius Abt in Overasselt is Nelly sinds 1990 actief als lector en initiatiefnemer van avondwaken. Ze organiseert vieringen en ondersteunt de priester bij uitvaarten en bezoeken aan parochianen. Haar betrokkenheid bij het Pastoraat van Nabijheid, waar zij ouderen en zieken bezoekt, is van grote waarde.
Nelly is ook vrijwilliger bij Buurderij De Lage Hof, waar zij sinds 2007 als gastvrouw werkt. Haar zorgachtergrond komt goed van pas in het huiskamercafé, waar zij bezoekers ontvangt en begeleidt. Haar inzet voor een bewoner van het woon-zorgcomplex, met wie zij regelmatig luncht, toont haar toewijding.
Naast haar vrijwilligerswerk was Nelly tot 2015 werkzaam als zorgverpleegkundige bij De Winkelsteegh in Nijmegen, waar zij de zorg kreeg voor een jongetje met een intensieve zorgbehoefte. Samen met haar echtgenoot Tien ondersteunen zij deze, inmiddels volwassen, man al 38 jaar op liefdevolle wijze.
De heer J.A. (Jack) van Casteren (75) uit Nederasselt
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Jack van Casteren, geboren en getogen in Overasselt, is een buitengewoon sociaal mens die zijn hele leven actief is als vrijwilliger. Zijn betrokkenheid begint al in zijn jeugd bij de Overasseltse Jongeren Organisatie en zet zich voort bij carnavalsvereniging Krek Zo Mot Ut, waar hij in 1974 Prins Jack de Eerste wordt en later president.
Sinds 1975 is Jack lid van voetbalvereniging Overasseltse Boys, waar hij jeugdleider, scheidsrechter en vertrouwenspersoon is. Zijn integriteit en betrokkenheid maken hem onmisbaar voor de club.
Jacks inzet strekt zich ook uit tot de geloofsgemeenschap van de Heilige Antonius Abt, waar hij jarenlang lector en redactielid van de Apostelbode is.
Zijn organisatorische bijdragen aan de Stichting Bevrijdingsmonument Nederasselt/Overasselt hebben ervoor gezorgd dat de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog niet worden vergeten.
Bij de ontwikkeling van het nieuwe Verenigingsgebouw speelt Jack een cruciale rol. Sinds 2018 werkt hij samen met de Werkgroep Beeldbank Overasselt om de geschiedenis van het dorp levend te houden.
Zijn rol als hulp-Sinterklaas sinds 2014 en zijn betrokkenheid bij 'Terug naar de tijd van toen' tonen zijn vermogen om jong en oud te verbinden.
Jacks gezondheid is niet meer wat het geweest is, maar zijn vrijwilligerswerk blijft als een rode draad door zijn leven lopen. Na het overlijden van zijn echtgenote Gerrie in 2022, heeft hij zich aan zijn belofte aan haar gehouden om zijn vrijwilligerswerk voort te zetten.
De heer H.J. (Henk) Vinkers (79) uit Malden
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Henk Vinkers (79) uit Malden staat bekend als iemand waar je altijd een beroep op kunt doen. Voordat hij zich in 2008 in Malden vestigt, is hij al vele jaren actief binnen de kerk in Dodewaard en Driebergen.
Sinds 2014 is hij kerkrentmeester van de Protestantse Gemeente Heumen, waar hij onder andere de administratie van de begraafplaats heeft geprofessionaliseerd en kerkmeubilair heeft gerenoveerd.
Henks technische kennis is onmisbaar. Tijdens de coronaperiode helpt hij bij het digitaliseren van kerkdiensten en bij het Repair Café in Nijmegen-Oost staat hij bekend als de reparateur met de ‘gouden handjes’. Hij begeleidt minder ervaren vrijwilligers en doneert financiële giften aan Stichting De Keilbout.
Sinds 2011 is Henk chauffeur voor de Vereniging Buurtbus Rijk van Nijmegen, waar hij plichtsgetrouw zijn ritten uitvoert.
In 2020 begint hij aan de opleiding tot molenaar en behaalt zijn diploma in 2023. Hij draait wekelijks op de Sint Annamolen in Nijmegen en ondersteunt molens in Heumen en Groesbeek.
Henks bereidheid om anderen te helpen is groot. Samen met zijn echtgenote Anneke (zie hieronder) biedt hij een collega van Anneke vier jaar onderdak. Zijn leus ‘Henk helpt een handje’ is bij velen bekend.
Mevrouw A. (Anneke) Bouma-Vinkers (78) uit Malden
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Anneke Bouma-Vinkers zet zich al meer dan vijftig jaar met veel toewijding in voor haar medemens. Sinds de jaren zeventig is zij lid van de Protestantse Gemeente in Heumen, waar zij actief is als lector, lid van de Cantorij en vrijwilliger. Ze brengt bloemen naar zieken, begeleidt mensen naar de kerk en biedt hulp bij doktersbezoeken.
Anneke is ook al meer dan tien jaar gastvrouw bij de Bibliotheek Gelderland Zuid in Overasselt, waar haar inzet enorm gewaardeerd wordt. Haar belangeloze hulp strekt zich uit tot haar werk als lerares Frans, waar zij leerlingen thuis bijspijkerde en uitwisselingen organiseerde.
Buiten haar werk om heeft Anneke altijd bijzondere aandacht voor kinderen gehad. Ze nam kinderen mee op vakantie, bood onderdak aan tieners in nood en zorgde voor een invalide buurvrouw.
Haar onzelfzuchtigheid blijkt ook uit haar steun aan de ouders van een verongelukte vriend en het bieden van onderdak aan een collega in scheiding. Annekes levenslange vriendschap met oppas Toos, die zij meer dan vijftig jaar ondersteunde, toont haar trouw en betrokkenheid. Anneke blijft een inspiratie en voorbeeld voor anderen, en de positieve gevolgen van haar handelen reiken ver.
Mevrouw M.M. (Marian) Schijf-Van Tol (69) uit Malden
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Sinds Marian Schijf in 1977 in Malden woont, heeft zij zich ingezet voor het belang van sporten en bewegen. Gedurende 25 jaar geeft zij gym- en turnles bij gymclub Magyc, waar zij talentvolle turners begeleidt naar de top. In 2003 richt zij de senioren sportvereniging Old Socks op, nu bekend als Fit & Fun Heumen, waar 360 senioren wekelijks sporten. Marian introduceert Nordic Walking en heeft meer dan 1.000 inwoners kennis laten maken met sport en beweging.
Hoewel zij in 2022 haar rol als beweegcoach beëindigt, blijft zij actief bij Fit & Fun en organiseert zij nieuwe lessen en projecten. Als beweegcoach brengt Marian sporten voor ouderen onder de aandacht van burgers en politiek. Ze organiseerde wandel-challenges, fittesten en speciale projecten zoals ‘Valpreventie’. Haar inzet tijdens de coronaperiode, met bewegingsfilmpjes voor senioren, was van onschatbare waarde. Marian is ook medeoprichter van seniorensportverenigingen in omliggende gemeenten en begeleidt vele studenten en collega-docenten.
Haar betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van bewegen op het brein van ouderen heeft bijgedragen aan belangrijke inzichten. Marian Schijf staat bekend om haar tomeloze inzet voor het lichamelijk welzijn van ouderen. Haar werk heeft een blijvende impact op de gemeenschap.
De burgemeester heeft mevrouw Schijf telefonisch op de hoogte gebracht. De Koninklijke Onderscheiding zal op een later moment alsnog worden uitgereikt.
De heer P.W.H.M. (Peter) Verhoeven (65) uit Heumen
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Peter Verhoeven (65) uit Heumen zet zich al sinds zijn jeugd in voor meerdere verenigingen. Op achtjarige leeftijd wordt hij lid van SV Heumen Voetbal en Korfbal. Vele jaren later leidt hij het eerste elftal naar een kampioenschap. Sinds 2004 is hij scheidsrechter en fluit hij iedere thuiswedstrijd van SV Heumen 3. Zijn integriteit en passie voor voetbal hebben een blijvende impact op de club.
Sinds 2013 is Peter vrijwilliger bij het verenigingsgebouw Terp, waar hij helpt bij bouwactiviteiten, evenementen en de oliebollenactie. Hij is actief lid van de ‘Hand- en Spandiensten’ groep en ondersteunt verenigingen die lid zijn van Terp.
Peter is sinds 1978 lid van Muziekvereniging Vlijt en Volharding, waar hij penningmeester en (vice)voorzitter is geweest. Hij organiseert de tweejaarlijkse Zwerfvuilactie en speelt trompet, bugel, schuiftrompet en bariton. Zijn inzet tijdens het jubileumjaar 1994 zorgt voor nieuwe uniformen voor alle leden. Na een korte onderbreking is hij vanaf 2021 opnieuw voorzitter van de muziekvereniging.
Peter Verhoeven staat bekend als een fijn mens om mee samen te werken, altijd bereid om zich in te zetten. Zijn kennis van financiën en organisatie is van grote waarde voor de Heumense gemeenschap.
Mevrouw P.J. (Petra) Jetten-Duinkerken (59) uit Malden
Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Petra Jetten-Duinkerken (59) uit Malden is een zeer betrokken vrijwilliger die geliefd is bij en gewaardeerd wordt door de organisaties waar zij zich al vele jaren voor inzet. Sinds 1988 is zij actief binnen de protestantse gemeente in Grave, waar zij de kindernevendienst organiseert en jeugdactiviteiten zoals ‘een nacht zonder dak’ en de dauwtrap-fietstochten. Petra heeft ook gediend als jeugdouderling en is sinds 2020 lid van de commissie eredienst en liturgie. In 2021 wordt zij beheerder van het ledenregistratiesysteem en treedt toe tot het college van kerkrentmeesters. Sinds 2024 is zij scriba van de kerkenraad. Naast haar kerkelijke activiteiten is Petra sinds 1989 lid van de Christelijke Gemengde Zangvereniging Cantate Deo Grave, waar zij een belangrijke rol speelt in de muziekcommissie. Haar inzet heeft het koor door de coronaperiode geholpen en weer vitaal gemaakt. Petra heeft zich jarenlang ingezet als collecte-organisator voor het Prinses Beatrix Spierfonds en is actief als mantelzorger voor haar ouders. Daarnaast is zij taalmaatje voor een vluchtelinge, waarbij zij helpt met integratie in de Nederlandse samenleving. Petra Jetten-Duinkerken wordt omschreven als een tactvol persoon met een altijd positieve instelling. Haar tomeloze energie en inzet maken haar een onmisbare vrijwilliger.