Maaien, snoeien en schoffelen met oog voor mens en natuur

Dar zorgt voor ons gemeentelijk groen. Ze snoeien, schoffelen en maaien zodat alles er netjes bijstaat. Hierbij houden ze rekening met de wensen van onze inwoners en met de natuur. Sommigen houden van strak en netjes, terwijl een beetje rommelig dan weer goed is voor de natuur. Samen met Dar zoeken we naar de juiste balans. Verkeersveiligheid, kinderen die willen spelen, honden die worden uitgelaten, bloemen in de gazons en ook het bodemleven in de plantsoenen: we houden overal rekening mee.

Gras maaien waar het moet, laten staan waar het kan

In de maand mei maaide Dar minder en op een paar plekken helemaal niet. Door de gazons langer te laten groeien, krijgen bloemen en kruiden meer kans om te groeien en te bloeien. Bloemen en kruiden in de gazons zorgen voor meer biodiversiteit. Maar ook grassen zijn van belang. Zo zijn er enkele vlindersoorten die gras nodig hebben voor hun rupsen. In gebieden met hoog gras en bloemen kunnen insecten en andere dieren hun voedsel halen. In de winter zorgt het voor een overwintermogelijkheid. 

In juni maait Dar weer meer. Maar ze maaien niet alle gazons kort en proberen zo veel mogelijk bloemen te laten groeien. Is er een plek waar het lange gras de verkeersveiligheid in gevaar brengt? Meld het bij Dar.

Goed voor de grond: geschoffeld onkruid laten liggen 

De groenmedewerkers van Dar halen het onkruid uit de plantvakken en snoeien de planten. Als het onkruid geschoffeld is en het droog weer is laten ze het liggen. De dode plantenresten zorgen ervoor dat de ondergrond minder snel uitdroogt. De plantenresten worden opgegeten door het microleven in de grond en omgezet in voedingstoffen voor de planten. Zo blijft het groen mooi en verzorgd. 
Ook kijkt Dar of er planten en dieren voorkomen in het plantsoen. Als er bijvoorbeeld een volgelnest of konijnenhol zit, dan houden zij daar rekening mee en verstoren ze de dieren zo min mogelijk.

Heggen knippen 

In juni gaat Dar ook de heggen knippen, ze geven voorrang aan de heggen die het uitzicht belemmeren. De tweede ronde is in september. Is er een plek waar een heg de verkeersveiligheid in gevaar brengt? Meld het bij Dar. 

Meer informatie of vragen?  

Kijk op www.dar.nl/wijkonderhoud voor meer informatie of neem contact op met het klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op info@dar.nl of 024-3716000 van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Grasaren soms vervelend voor honden

In het hoge gras groeien grasaren. Deze aren kunnen in de vacht van honden gaan zitten en ook in oren, neus of ogen komen. Honden kunnen er veel last van hebben. Laat uw hond liever niet door lang gras lopen en controleer na iedere wandeling de vacht op grasaren. Om deze overlast te verminderen wordt bij een aantal hondenvelden vaker gemaaid. Ook zijn we in contact met hondeneigenaren om te kijken op welke looproutes we kunnen zorgen voor kortgemaaide grasstroken.  

Naast die kortgemaaide stroken is het gras wel lang, het is aan de hondeneigenaar om erop te letten dat de hond niet het lange gras in gaat. Ruimt u de hondenpoep altijd netjes op? Fijn! Zo helpt u mee om grasaren tegen te gaan. Grasaren groeien namelijk graag op voedselrijke grond, die houden wel van een hondendrolletje.