Maaien? Zo zit dat!

Waarom is er hier (niet) gemaaid?  Dit is een vraag die we veel krijgen. Niet zo gek want we maaien op iedere plek anders. Er zijn stukken die we altijd kort houden. En stukken die altijd lang zijn. En plekken waar we in mei even niet maaien. En soms lijkt het of er een stuk is vergeten: Dan is er een strook kort gras, maar daarnaast is het nog lang. Of er staan prachtige bloemen en dan worden ze gemaaid! Hoe zit het nou?  

In het kort komt het erop neer dat we gras op twee manieren bijhouden: als gazons en bloemrijk gras. Deze twee worden op verschillende manieren gemaaid. We leggen het u graag uit: 

Gazons 

Op gazons houden we het gras vaak kort. Op sommige stukken houden we het gras het hele jaar kort. Bijvoorbeeld een strook langs (fiets)paden en bij hondenveldjes. Of op speelveldjes. In andere gazons laten we het gras in mei met rust. We maaien dan niet zodat bloemen kunnen groeien en bloeien. Vanaf juni worden deze gazons weer kort gemaaid.  
Dit jaar groeide het gras door de overvloedige regen wel erg hard. We kregen meldingen van mensen die last hadden van het hoge gras. Daarom hebben we de aannemer gevraagd wat eerder te maaien. Een flinke klus, en niet overal haalbaar. 

Bloemrijk gras 

Dit zijn grasstroken waar veel bloemen in groeien. Soms zijn deze ingezaaid, andere zijn natuurlijke wijze ontstaan. Dit bloemrijke gras maaien we half juni en september. Het gras laten we even liggen zodat beestjes en bloemzaad op de grond kunnen vallen. Daarna voeren we het gras af.  
Het maaien en afvoeren van gras is belangrijk. Dit houdt de grond voedselarm (schraal) waardoor bloemen meer kans krijgen en grassen juist slechter groeien. Zo ook de door hondenbezitters gevreesde grasaar (kruipertje). Die groeien graag op voedselrijke plekken, waar honden uitgelaten worden. Maaien en afvoeren is dus noodzakelijk om de bloemen te behouden. Wel laten we hier en daar een strook staan. Dat hebben beestjes namelijk nodig om zich voort te planten en te overwinteren. 

Samen kijken we hoe het beter kan 

In de meeste jaren is half juni een goed moment om bloemrijk gras te maaien. Helaas bleek dat dit jaar te vroeg. Veel bloemen stonden nog in bloei en hadden beter een paar weken later gemaaid kunnen worden. De aannemer kon door drukte zijn planning helaas niet aanpassen. 

Voor een aantal bloemrijke grasstroken kijken we samen met vrijwilligers hoe het beheer van deze stroken beter kan. Deze vrijwilligers komen uit groengroepen en van de Heemtuin. Door deze betrokken vrijwilligers kunnen we ons maaibeleid nog meer op maat maken.  En bijvoorbeeld niet maaien als de bloemen nog volop in bloei zijn. Daarnaast hebben we regelmatig contact met hondeneigenaren. Ook hun wensen nemen we mee.  

Biodiversiteit, verkeersveiligheid, spelen en huisdieren: we houden overal rekening mee en zoeken steeds naar de juiste balans.  

Last van gras? Geef dit door via: verbeterdebuurt