Project Erfgoedplatform Heumen

Leden van het Erfgoedplatform van Heumen hebben in samenwerking met een educatiespecialist van Erfgoed Gelderland een geschiedenisles gegeven in de groepen 7 en 8 op de basisscholen in Heumen, Overasselt en Nederasselt. Omdat het een groot succes was ligt het ook in de bedoeling om de Maldense scholen te betrekken. De les ging over ‘De Tachtigjarige Oorlog in 1602 en wat is er aan sporen  terug te vinden in je eigen dorp?’ Tegelijkertijd heeft graffiti kunstenaar Moris uit Wijchen twee afbeeldingen van het kasteel Heumen aangebracht op twee pijlers van de brug over de Maas bij Heumen. Een prachtig project van Erfgoedplatform Heumen waar we trots op zijn!

Tijdens de lessen bekeken de leerlingen eerst een ‘Klokhuis’ filmpje over de Tachtigjarige Oorlog. Het eerste deel van de les ging over de 400 jaar oude omsingelingslinie rondom de stad Grave die voor een deel door onze dorpen liep. Er werden verschillende moderne onderzoeksmethoden bekeken gecombineerd met een oude kaart en een dagboek, om sporen uit die tijd terug te vinden. Hoe zag het leger van Prins Maurits met 23.000 soldaten eruit en wat hadden ze voor wapens? De kinderen kregen musketkogels en een echte kanonskogel in handen. Het tweede deel spitste zich in Overasselt toe op de zoektocht met behulp van een oude en een nieuwe kaart naar de locatie van de schans uit 1602. Na de les is de plek bezocht die maar 100 m van hun school ligt. In Heumen en Nederasselt kregen de leerlingen informatie over 400 jaar, oude sporen in hun dorp en is er samen gezocht naar de bootbruggen die bij Overasselt/Nederasselt hebben gelegen.

Graffiti-project

Moris is met zijn voorbereiding begonnen aan de hand van bestaande tekeningen van het kasteel van Heumen die gemaakt zijn door René Reijnen. Zie hieronder het resultaat [Jeroen, kun jij hier de plaatjes invoegen van kasteel Heumen 1580 en Kasteel Heumen 1800?]. Vanaf de wandel/fietsroute is er mooi zicht op twee beelden van het kasteel Heumen. Op de linker pijler het kasteel zoals het eruit zag in 1580. Enkele jaren later werd het kasteel door de Spanjaarden deels verwoest. De ander pijler wordt gesierd met een afbeelding van het kasteel rond 1800. Het kasteel was toen veranderd in een kasteel-landhuis.

De graffiti kunstenaar Moris gaf de kinderen van basisschool St. Joris ook nog een graffiti les op school. De kinderen mochten allemaal hun eigen kunstwerk maken met behulp van spuitbussen.

Nog meer lessen in de toekomst

De bedoeling is dat er elk jaar door leden van het Erfgoedplatform Heumen lessen verzorgd worden over historische gebeurtenissen in het eigen dorp of gemeente. Volgend jaar is een herdenkingsjaar voor operatie Market Garden en de bevrijding van deze regio 80 jaar geleden. De eerste aanzet  voor deze les is gestart. Het jaar erop 2025 is het jaar waarin er herdacht wordt dat 100 jaar geleden op oudjaarsavond 1925 de dijk bij Overasselt/Nederasselt doorbrak met een enorme overstroming van het Land van Maas en Waal tot gevolg.

Meer informatie

Wilt u meer lezen over het Erfgoedplatform Heumen kijk dan op: www.erfgoedheumen.nl