Terugblik op activiteiten 80 jaar vrijheid
De afgelopen weken herdachten we in het Rijk van Nijmegen de gebeurtenissen tijdens operatie Market Garden en vierden we ook in onze gemeente 80 jaar vrijheid. Van de herdenkingen kunt u hieronder verslagen en foto's bekijken en de toespraken (nogmaals) lezen.
De herdenkingsbijeenkomst op woensdag 18 september bij het Bevrijdingsmonument in Overasselt had onder andere bijzondere aandacht voor drie lokale verzetsmannen. Onze burgemeester onthulde samen met een drietal familieleden ter nagedachtenis hieraan een plaquette.
Aansluitend werd er stilgestaan bij de in Nederasselt neergestorte bommenwerper en daarbij overleden boordschutter: George Thomson Reid. De andere bemanningsleden hebben zich kunnen redden. Het gemeentebestuur heeft besloten het nabij de crashlocatie gelegen fietspad naar sergeant Reid te vernoemen. Het naambordje werd in het bijzijn van familieleden van sergeant Reid en van de andere bemanningsleden onthuld.
Ondertussen waren er parachutisten geland bij het landingsterrein aan het Hutsestraatje in Overasselt. Helaas is een aantal van deze parachutisten vast komen te zitten in bomen. Dankzij de juiste inzet van de hulpdiensten kon iedereen worden bevrijd. Een enkeling moest voor behandeling naar het ziekenhuis met lichte verwondingen. Gelukkig gingen heel veel landingen wel goed.
Op donderdag 19 september onthulde burgemeester Minses een plaquette voor de in Heumen gesneuvelde Amerikaanse militairen. Deze gedenkplaat staat bij het monument bij het Sluisterrein in Heumen.
Zondag 22 september was de memorabele ode aan Boy Edgar bij het Marishuis. Boy Edgar was een beroemde Nederlandse jazzmuzikant en orkestleider. Daarnaast was hij assistent-huisarts in Amsterdam en Heumen tijdens de oorlog en redde toen als verzetsman het leven van Joodse kinderen door ze aan een onderduikadres te helpen. Als onderdeel van het programma ‘80 jaar Vrijheid’ was er vandaag een (muzikale) herdenking waarin het leven en werk van Boy Edgar centraal stond. Wim Cousijn vertelde het publiek over het leven van Boy Edgar vóór, in en vlak na de oorlog.
Een speciaal voor deze gelegenheid samengestelde jazzformatie onder leiding van Pieter Engels nam het publiek mee in de, door Boy Edgar gecomponeerde en gearrangeerde, muziek. Burgemeester Minses nodigde vervolgens de echtgenote van Boy Edgar - actrice en zangeres Gerrie van der Klei - en Boy's dochter Jane Edgar uit om een herinneringsbord te onthullen, dat geplaatst zal worden op de plek waar Boy Edgar met zijn toenmalige echtgenote Mimosa (Mia) Frenk tijdens de oorlog gewoond heeft.
Helemaal bijzonder was dat Pieter Engels Gerrie van der Klei wist te verleiden tot het zingen van het nummer ‘Mood Indigo’. De vaderlandse jazzdiva en musicalster bleek bijzonder goed bij stem. Het werd daarmee een memorabele herdenking van de daden van een dappere verzetsman.
Toespraken burgemeester Joerie Minses
Hier vindt u de toespraken die de burgemeester bij verschillende herdenkingsplechtigheden heeft gehouden.