Tips voor houtkachel of open haard

Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor uzelf en uw omgeving. Wilt u rekening houden met uw buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is. Steekt u toch een keer de haard aan? Gebruik dan de 8 stooktips om minder ongezond te stoken.

Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond, maar kinderen, ouderen en mensen met een longziekte hebben er extra last van. Bovendien is het niet klimaatbewust om uw huis te verwarmen met een open haard of houtkachel: bij het verbranden komt CO2 vrij en een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten.

Acht stooktips voor houtkachel en open haard

  1. Laat de open haard of kachel wat vaker uit en stook hooguit 4 uur op een dag. Zo blijft u vrienden met de buurt.
  2. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit soort weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht rond uw huis erg ongezond wordt.
  3. Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Hout dat u zelf gehakt hebt moet u minstens 2 jaar laten drogen.
  4. Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij. Daarom is het verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren horen níét in de haard of kachel vanwege de lijm die erin zit. Stook ook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
  5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen, zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: u hebt minder kans op een schoorsteenbrand.
  6. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Het hout kan dan beter verbranden waardoor u minder schadelijke stoffen hebt (zoals kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s ) en koolmonoxide). 
  7. Houd de ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan lucht (zuurstof) aantrekken en de rook kan via de schoorsteen naar buiten. 
  8. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt. 

Stookwijzer

De Stookwijzer is een website met advies wanneer u het vuur beter uit kunt laten. De Stookwijzer meet op postcodeniveau en kijkt naar luchtkwaliteit en windkracht. De Stookwijzer is er voor vuur dat u buiten én binnen stookt.

Stookalert

Via het stookalert wordt een dringende oproep gedaan om niet te stoken door bijvoorbeeld weersomstandigheden. U kunt uzelf ook aanmelden voor het stookalert op de website van de RIVM (www.rivm.nl). Dan krijgt u een e-mail wanneer het weer in een bepaalde provincie niet geschikt is voor houtstook.