Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan prof. dr. Raymond Koopmans
Op 20 september 2024 heeft burgemeester Joerie Minses tijdens het UKON-symposium in de Vereeniging te Nijmegen namens Zijne Majesteit de Koning aan de heer Raymond Koopmans mogen berichten dat hij is benoemd tot ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’. Deze eervolle onderscheiding komt de heer Raymond Koopmans toe vanwege zijn uitzonderlijke en bijzondere inzet voor de ontwikkeling van de (gespecialiseerde) ouderengeneeskunde.
In augustus 1985 begon Raymond Koopmans als afgestudeerd arts bij toenmalig Verpleeghuis Margriet en groeide door tot specialist ouderengeneeskunde. Zo was hij onder andere twee jaar medisch afdelingshoofd van de behandeldienst. De kiem voor zijn latere levenswerk, de professionalisering van de ouderenzorg, was gelegd. Aan zijn vervolgplek, verpleeghuis Joachim en Anna (het huidige Waalboog), is hij zozeer gehecht geraakt dat hij daar niet meer is weggegaan. Dankzij deze loyaliteit heeft Raymond Koopmans een wezenlijke verbinding weten te leggen tussen wetenschappers en zorgverleners waarbij hij altijd heeft samengewerkt op basis van gelijkwaardigheid.
Raymond Koopmans heeft aan de wieg gestaan van de Vervolgopleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde Nijmegen, VOSON. Deze opleiding van het Radboudumc biedt aan zo’n 125 artsen in opleiding tot specialist, aios, een opleiding op maat. Met visie, gedrevenheid, doorzettingsvermogen en heel veel enthousiasme, heeft Raymond Koopmans de opleiding in de startblokken gezet en vervolgens, samen met een team van docenten en opleiders, verder ontwikkeld tot een volwassen en in het land gewaardeerde opleiding. Nadat hij benoemd was tot hoogleraar ouderengeneeskunde en de functie als hoofd van de opleiding had overgedragen, bleef hij zich inzetten voor de opleiding. Zijn focus kwam meer te liggen bij het onderzoek en bij de strategische ontwikkelingen van het vak en de doelgroep. Vanuit die focus is Raymond Koopmans de verbinding met de opleiding en met de aios blijven leggen. Gepassioneerd draagt hij uit dat de wetenschappelijke onderbouwing van het specialisme ouderengeneeskunde noodzakelijk is voor het verbeteren van de kwaliteit van de ouderenzorg.
Raymond Koopmans is de drijvende kracht achter het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON), een netwerk dat (wetenschappelijke) kennis ontwikkelt, verspreidt en implementeert. Het UKON is een netwerkorganisatie van 18 organisaties die verpleging, verzorging en thuiszorg in de langdurige zorg aanbieden. Als beroepsgroep is de koppeling tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van grote waarde. Doordat Raymond Koopmans zijn positie als hoogleraar aan het Radboudumc altijd heeft weten te combineren met die van praktiserend specialist ouderengeneeskunde, heeft hij een brug weten te slaan tussen de academische wereld en de zorg voor ouderen in het brede praktijkveld. Raymond is de aanjager van het UKON, een zeer waardevolle netwerkorganisatie met het oog voor de ouderenzorg zoals deze nu is: een toename aan ouderen met complexe zorgvragen en een afnemend arbeidspotentieel.
Met name het werk binnen UKON op het gebied van bijzondere doelgroepen is van grote waarde voor de beroepsgroep. Juist de specifieke groepen patiënten binnen de verpleeghuiszorg – zoals patiënten met NAH of Parkinson - blijven momenteel onderbelicht in het landelijk beleid. De kennis die binnen UKON voor deze doelgroepen is ontwikkeld en gedeeld, draagt bij aan een goede zorg en behandeling van deze bijzondere doelgroepen.
Ruim tien jaar geleden is het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd opgericht. Raymond Koopmans heeft zich met uitzonderlijke betrokkenheid bij de doelgroep, jonge mensen met dementie, voor en vanuit het Kenniscentrum ingespannen om zorg en onderzoek op de kaart te zetten bij de nationale overheid en beleidsmakers. Het is mede zijn verdienste dat de onderzoeksinfrastructuur die in Nederland bestaat – ook internationaal gezien – van zeer hoog niveau is en dat er een specialistisch zorgaanbod bestaat voor deze specifieke groep mensen.
Sinds de start in 2019 is Raymond Koopmans lid van de Commissie Expertisecentra Langdurige Zorg (CELZ). De Commissie is door het ministerie van VWS ingesteld met als doel regie te voeren over de ontwikkeling en borging van de kennis- en expertise-infrastructuur in de langdurige zorg voor (een kleine groep) cliënten in Nederland met een complexe zorgvraag, zoals onder andere mensen met de ziekte van Huntington, Korsakov of progressieve MS.
Raymond Koopmans is het boegbeeld van de kennisontwikkeling in de Ouderengeneeskunde en heeft dit ook daadwerkelijk op de kaart gezet, zowel in Nederland alsook ver daarbuiten.