Vuurwerkverbod in onze gemeente

Heumen is net als Nijmegen en Mook en Middelaar een gemeente die een permanente streep door het afsteken van vuurwerk heeft gezet. Het is het hele jaar verboden consumentenvuurwerk af te steken in onze gemeente. Ook tijdens de jaarwisseling. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) afsteken mag.

De gemeenteraad besloot in september 2020 tot een algeheel vuurwerkverbod. Slecht voor het milieu, onveilig, lawaaiig, en het levert hulpdiensten handenvol werk op, waren daarvoor de argumenten. En het werkt ook nog eens vandalisme in de hand: elke jaarwisseling wordt weer voor duizenden euro’s aan openbare bezittingen opgeblazen.

Heumens vuurwerkverbod jaarwisseling

  • In maart 2021 heeft onze gemeente in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen dat het afsteken van consumentenvuurwerk het hele jaar, dus ook tijdens de jaarwisseling, in Heumen voor iedereen (ook voor professionele bedrijven) is verboden. De APV staat op de website: www.overheid.nl
  • Iedereen vanaf 12 jaar mag kindervuurwerk uit de categorie F1 (ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten, trekrotjes) afsteken.
  • Vuurwerk mag wel verkocht worden. Het mag alleen niet afgestoken worden.

Soorten vuurwerk

Consumentenvuurwerk heeft een code op de verpakking, die aangeeft om welke soort het gaat:

  • F1, ook wel fop- en schertsvuurwerk of kindervuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, knalerwten, trekrotjes: dit mag u het hele jaar afsteken. Ook tijdens de jaarwisseling.
  • F2,  siervuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk zoals rotjes: dit vuurwerk afsteken is tijdens de  jaarwisseling in Heumen verboden voor consumenten. Vuurwerkhandelaren in Heumen mogen het volgens landelijke wetgeving normaal gesproken wel verkopen.
  • F3, zwaarste soort (knal)vuurwerk zoals honderdduizendklappers: dit vuurwerk afsteken is overal in Nederland verboden voor consumenten. U mag het nergens afsteken en vuurwerkhandelaren mogen het niet verkopen.
  • F4, professioneel vuurwerk en illegaal vuurwerk (zonder code): dit is overal verboden voor consumenten.

Overtredingen betekenen boetes

Minderjarigen die vuurwerk bij zich hebben of afsteken worden naar Bureau Halt verwezen. Volwassenen krijgen al boetes voor het bij zich hebben of vervoeren van vuurwerk. Op het afsteken van verboden vuurwerk staat een boete van minimaal 250 euro en voor illegaal vuurwerk is dit zelfs minimaal 400 euro. Het in bezit hebben van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk kan zelfs worden bestraft met taak- of gevangenisstraffen.

Zorg dat er geen rommel op straat komt

Het vuurwerkverbod helpt, maar evengoed zorgen we voor een opgeruimde gemeente om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. We verwijderen rondslingerende materialen. Daarnaast sluiten we de ondergrondse textielcontainers in Malden en Overasselt op 31 december en deze openen we op 1 januari. Verder legen we veelgebruikte glasbakken, zoals bij het winkelcentrum Malden, vaker. Maatregelen die u zelf kunt nemen:

  • Zet uw vuilnis kort voor de ophaaltijden buiten
  • Zet uw kliko na het legen weer binnen
  • Plaats geen afval naast (afgesloten) containers
  • Breng uw glas pas weg na de feestdagen. Glasbak vol? Neem uw glas weer mee naar huis

Parkeergarage Maldensteijn tijdens jaarwisseling gesloten

De openingstijden van de parkeergarage zijn van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 19.00 uur. De parkeergarage op het Kerkplein onder Maldensteijn sluit op vrijdag 29 december om 19.00 uur en opent weer op 2 januari om 07.00 uur. 

Ruim vuurwerkafval voor uw deur of in uw straat op

Nogmaals, alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) afsteken mag!